Sjukdom och social förändring - Dahlström, Gunnar (Socialmedicinsk tidskrift, 1979)
Professor Dahlströms artikel är en förkortad version av ett föredrag i Kungl Vetenskapssamhället i Uppsala. Den diskuterar sjukdomars förekomst och utbredning relaterade till miljö och samhällsåtgärder och inleds med en översikt av sjukdomspanoramats förändringar i vårt land under de sista hundra åren. Vidare analyserar den själva sjukdomsbegreppets skiftande innebörd och ger till sist en översikt över sjukvårdens resurser, tekniskt och ekonomiskt.