Barnens livsmiljö - en sammanfattning av barnmiljöutredningens betänkande - Lund, Karin (Socialmedicinsk tidskrift, 1978)
I artikeln presenteras bakgrunden till barnmiljöutredningens tillkomst och syftet med utredningens arbete. "Barnens livsmiljö", SOU 1975: 30, är det första av barnmiljöutredningens betänkanden, som utkom i slutet av år 1975, tillsammans med sju bakgrundsrapporter. Avsikten med utredningsmaterialet är att det skall ligga till grund för en diskussion om barnens villkor i Sverige. Artikeln redogör också för hur utredningen principiellt är upplagd och vilka slutsatser barnmiljöutredningen har dragit av sin redovisning av barns situation.