Barns hälsa - Petersson, P Owe (Socialmedicinsk tidskrift, 1978)
I artikeln skildras barnhälsovården och barnsjukvårdens utveckling i Sverige under de senaste 40 åren. Sjukdomspanoramat har förändrats dramatiskt, förbättrade allmänna levnadsförhållanden och effektiv barnhälsovård och barnsjukvård har medfört stora fördelar för barn i alla åldrar. Generellt sett har svenska barn aldrig varit friskare än idag, men - samhällsutvecklingen har å andra sidan också fört med sig nya problem. Kravet på barn och ungdomar ökar, stress i olika åldrar förekommer och ställer nya krav både på barnsjukvårdens och barnhälsovårdens organisation och funktion.