Mångårigt betongarbete och ökad hjärtinfarktrisk - några synpunkter på ett samband - Theorell, Töres; Olsson, Alice (Socialmedicinsk tidskrift, 1978)
I denna studie konstateras att de äldsta yrkesverksamma betongarbetarna i stor-Stockholm löper förhöjd risk att utveckla hjärtinfarkt jämfört med sina jämnåriga kamrater i byggnadsbranschen, även om inga skillnader föreligger mellan grupperna när det gäller dödsfall i hjärtinfarkt. Sambandet mellan betongarbete och risk kvarstår även när en rad sociala och psykosociala bakgrundsvariabler konstanthålles. Intervjuer med byggnadsarbetare visar att betongarbetet inneburit många års såväl fysiska som psykosociala påfrestningar för de betongarbetare som idag är i 50-60-årsåldern. Arbetet utgår från Stressforskningslaboratoriet vid Karolinska institutet, där Alice Olsson är forskningsassistent.