Psykofysiologiska reaktioner och typ A-beteende - några stressundersökningar i kontorsmiljö - Rissler, Anita (Socialmedicinsk tidskrift, 1978)
Anita Rissler är universitetslektor vid Psykologiska institutionen, Stockholms universitet. Hon redogör här för de "fältstudier" som hennes forskningsgrupp har utfört över psykofysiologiska reaktioner i samband med övertidsarbete och vid flyttning från konventionell kontorsmiljö till kontorslandskap. Speciellt intresse har ägnats ökad adrenalinutsöndring i urinen. Denna påverkas av samspelet mellan arbetsmiljö och personlighetsmönster. Utpräglade "typ A-människor", dvs sådana med ständig bråttomkänsla, har flera psykosomatiska symtom och större psykisk påfrestning i samband med övertidsarbete och flyttning till kontorslandskap samt högre adrenalinutsöndring i urinen än personer som saknar typ A-beteende.