Social utblick: Personalbehov i förskolan - Wiklund, Villy (Socialmedicinsk tidskrift, 1978)
I min bokhylla finns fyra tjocka pärmar med Råd och Anvisningar frän Socialstyrelsen utgivna mellan 1944- 1975. Efter det sistnämnda året har styrelsen i huvudsak framfört sina synpunkter i serien Socialstyrelsen anser, meddelandeblad, cirkulär od. I detta digra material som innehåller allt från bestämmelser om förvaring av läkemedel på ålderdomshem och förslag om tolkhjälp till döva, till riktlinjer för samverkan mellan öppen och sluten nykterhetsvård finns det en rekommendation som rönt en synnerligen stor uppmärksamhet - rekommendationen om personalbehov i förskolan. Det lär knappast finnas någon anställd inom förskoleverksamheten som inte hört talas om denna rekommendation. Däremot är det troligen många socialarbetare som inte känner till eller anser sig kunna följa anvisningarna frän 1975 om samverkan mellan öppen och sluten nykterhetsvård.