Temaledare: Primärvårdens ideologi - Tibblin, Gösta; Eriksson, Carl-Gunnar (Socialmedicinsk tidskrift, 1978)
Detta temanummer om primärvården har föregåtts av andra nummer, som tagit upp viktiga aspekter av primärvården. Ett nummer har handlat om sjuksköterskan och den öppna vården. Ett annat har tagit upp samverkan mellan socialvård och sjukvård. Månadens nummer berör forskning och utbildning inom primärvården. Verksamheterna i Dalby, Tierp och Vilhelmina får för första gången en samlad beskrivning. I två artiklar diskuteras primärvårdsideologi. Ulf Nicolausson betonar i sin artikel att utvecklingen inom primärvården har släpat efter och att allt måste göras för att det skall inträda en bättre balans mellan primärvård och sjukhusvård. Vi vill påpeka behovet av en ideologi, som kan ge oss som arbetar inom primärvården kraft att verka för att hälso- och sjukvården vrids in i banor, som leder till att befolkningen blir friskare. Svensk sjukvård är högspecialiserad och sjukhusfixerad såväl vad beträffar praktisk verksamhet som forskning och framförallt utbildning.