Framtidens primärvård - Nicolausson, Ulf (Socialmedicinsk tidskrift, 1978)
Satsningen på den offentliga öppenvården utanför sjukhuset är ingen ny företeelse. Redan på 40-talet pläderades för hälsocentraler ute i bostadsområdena, men mycket är ännu ogjort. Framtidens primärvård omfattar förebyggande medicin och all behandlande medicinsk verksamhet och omvårdnad som inte kräver sjukhusets särskilda resurser. Nya primärvårdsfunktioner kommer att aktualiseras som följd av utvecklingen inom det medicinska och socialpolitiska området. Uppbyggnaden av primärvården bör grundas på helhetssynen, primärt ansvar för befolkningens hälsotillstånd, kontinuitet, tillgänglighet/närhet, kvalitet och säkerhet samt samverkan med samhällets övriga vård- och serviceresurser. Frågan om specialisternas roll inom primärvårdsarbetet är en av de svåraste frågorna för landstingen idag menar Ulf Nicolausson, föredragande läkare och sektionschef vid Socialstyrelsens byrå för hälsovård och öppen sjukvård.