Hälsoupplysning på vårdcentral - Östby, Nils (Socialmedicinsk tidskrift, 1978)
Syftet med hälsoupplysning är att få människor mer aktivt intresserade och engagerade för sin hälsa och att ge vägledning för den enskildes handlande. Hälsoupplysningen bör bedrivas på vårdcentralerna där det finns unika möjligheter till uppföljning av aktiviteter inom området. Information vid akut sjukdom, egenvårdsinformation och allmän hälsoupplysning bör vara en gemensam uppgift för all personal vid vårdcentralen. Skapa en informativ miljö men lås in tryckta broschyrer, som bör ordineras i lämpliga doser i kombination med muntlig information framhåller Nils Östby, kanslichef vid Socialstyrelsens nämnd för hälsoupplysning. Integreringen av hälsoupplysning i vårdcentralens arbete erbjuder nya möjligheter till total hälsosyn och ett brett folkhälsoarbete.