Social utblick: Socialtjänstlagens 1:a § - Stark, Birger (Socialmedicinsk tidskrift, 1978)
Socialutredningen har genom sina förslag satt fart på en diskussion som på många områden är aktuell och angelägen. I lagförslagets första paragraf anges att socialtjänsten skall bygga på respekt för "människornas självbestämmanderätt och integritet och inriktas på att frigöra och utveckla enskildas och gruppers egna resurser". Är detta någonting nytt, något som måste lagfästas? Ja, det är nog så. Socialvårdens tradition, metoder och regler har tidigare inte så mycket frågat efter vad de som "drabbas av vården" vill, hur de ser på vad som skulle vara bäst, sällan har olika alternativ till åtgärder diskuterats med klienter eller grupper, varvid de erbjudits en reell medverkandechans.