De äldres hälsa - Svanborg, Alvar (Socialmedicinsk tidskrift, 1978)
Det finns undersökningar som visar att äldre människor mår bättre och förmår mer än de flesta av oss tycks tro. Ett exempel är den göteborgsundersökning som startade 1971/72 med en studie av 70-åringar som sedan undersökts igen fem år efteråt och som följs även därefter. Undersökningen visar flera saker. Det förekommer tex både "underdiagnostik" (för läkare okända besvär hos patienten) och "överdiagnostik" (uppfattade behandlingsbehov utan definierbar sjukdom). Orsaken är främst att grundläggande forskning om det "normala" åldrandet varit så begränsad. Inträdet i pensionsåldern medför många djupgående förändringar i livssituationen som egentligen inte är naturliga. Ett problem är att många lever så isolerat och passivt. Det tar sig uttryck också i att man undervärderar sitt hälsotillstånd och konsumerar mer medicinska resurser än den kroppsliga hälsan motiverar. Här finns ett område där insatser behövs, inte bara av humanitära och medicinska skäl, utan även av rent samhällsekonomiska.