Temaledare: Klientdemokrati - Gisslén, Axel (Socialmedicinsk tidskrift, 1977)
Klienten är ofta politiskt fattig, hans inflytande över samhällets vårdorganisation och vårdresurser bör därför stärkas. I relation till terapeuten, vårdaren, är klienten den svagare parten, hans ställning bör återigen stärkas. Klienten är den främste experten på sin egen situation, han bör därför få större inflytande på behandlingen. Klienten kan bara lösa sina problem genom egen kamp, därför är klientmakt också ett medel att nå resultat i svåra behandlingsfall. Så kan man fånga in några motiveringar för klientdemokrati. Självklara, obestridliga? Ja, nästan åtminstone. Innehållet i detta temanummer om klientdemokrati belyser hur väsentligt det är att utveckla klientens inflytande i olika former och på olika nivåer. Det visar också på svårigheterna, avvägningsproblemen. Då fyller det förhoppningsvis en uppgift. Detta temanummer är baserat på anföranden och debatter vid ett symposium om klientdemokrati som hölls den 26 mars 1976. Materialet från symposiet har bearbetats av journalisten Jan Hermansson, Örebro.