Argument för klientdemokrati - Holmberg, Per (Socialmedicinsk tidskrift, 1977)
Per Holmberg sammanfattar i denna artikel en rad argument för klientdemokrati. Han delar upp dem i två grupper: demokratiargument och rationalitetsargument. Till demokratiargument hör att klienterna ofta är politiskt fattiga, att politikerna inte är representativa för deras erfarenheter och åsikter och att många klienter vistas på institutioner som är djupt odemokratiska. Till rationalitetsargumenten hör att klienternas erfarenheter och synpunkter är värdefulla för att få ett framgångsrikt behandlingsarbete och att vården eljest kan bli t o m nedbrytande.