Temaledare: Äldrevården - Borg, Arne; Svanström, Leif (Socialmedicinsk tidskrift, 1977)
"Vårdsamhällets" ambitioner för de äldre medborgarna har alltmera kommit i blickpunkten under de senaste decennierna. Orsakerna är många och inte bara att finna i en ökad andel pensionärer. Äldrevården har ur socialmedicinsk synpunkt alltid varit ett centralt ämne, och därför ägnas detta temanummer aktuella problem inom området. Materialet bygger på erfarenheter, huvudsakligen från storstäderna Stockholm och Malmö, samt även från Skaraborgs län. Under de senaste åren har en lång rad motioner i olika landsting lagts fram om hälsokontroller av pensionärer. Behovet av en samordning med socialvårdens uppsökande verksamhet har framhållits därvidlag. I en rapport från Skara ges det aktuella läget för en försöksverksamhet som pekar på hittills goda erfarenheter, men också på behovet av en ständig utvärdering och revidering av innehållet i hälsokontrollerna. Materialet presenteras av en grupp vid Hälsovårdsenheten inom primärvårdsblocket i Skaraborgs läns landsting.