Temaledare: Socialhistoria i dag - Fällström, Anne-Marie (Socialmedicinsk tidskrift, 1977)
Moderna historiker har ofta svårt att nå läsare utanför fackkretsarna. Och ändå finns det både behov av det, det historielösa samhället är en fara, och förutsättningar att intressera en vidare krets, inriktningen i dag på den enskilda människans villkor under skilda epoker är mycket klar inom forskningen. Det är därför en glädje att få presentera ny historisk forskning i ett temanummer kring socialhistoria för denna tidnings läsekrets. Temanumret i socialhistoria är alltså koncentrerat kring utformningen i olika tider av hjälp till svaga och utsatta grupper och olika typer av kontroll av de fattigaste. De flesta författarna har också varit inriktade på att försöka fånga drivfjädrarna till skilda insatser av denna art. Främst samhällsnyttan, behov av trygghet och ordning för de besuttna, men också medkänsla och i modern tid strävan efter rättvisa.