Arbetsstugor för barn - föregångare till våra dagars fritidshem - Kindenberg, Ulla; Davidson, Kerstin (Socialmedicinsk tidskrift, 1977)
Arbetsstugor för barn var en på privat väg bedriven social verksamhet, som med mönster från Danmark och Norge inleddes i Sverige på 1880-talet. Initiativtagare var Anna Hierta Retzius, dotter till Lars Johan Hierta. I ungefär samma former som arbetsstugorna drevs vid starten, drevs de fram till 1930-40-talet. Då övergick arbetsstugorna ofta i kommunal regi och blev fritids- och eftermiddagshem. Kerstin Davidson och Ulla Kindenberg, medlemmar i Arkivet för Folkets historia i Stockholm, har skrivit en trebetygsuppsats i folklivsforskning om arbetsstugornas tillkomst och första verksamhetsdecennier. Uppsatsen, som lades fram hösten 1974 vid Institutet för folklivsforskning vid Stockholms universitet, har titeln "De svenska arbetsstugorna. En studie kring deras uppkomst och utveckling under fyra decennier."