Temaledare: Socialarbetaren och det sociala arbetet - Karlsson, Willy (Socialmedicinsk tidskrift, 1977)
Socialvården karaktäriseras f n av en snabb expansiqn och av genomgripande förändringar. Expansionen gäller så gott som uteslutande den del av verksamheten som brukar kallas "social service" - barntillsyn, färdtjänst, äldreomsorger och liknande aktiviteter. Förändringsarbetet däremot omfattar snart sagt alla delar av det sociala verksamhetsområdet och riktar sig kanske framförallt mot det sociala behandlingsarbetet. Förändringsarbetet har föregåtts och åtföljts av en intensiv kritik och debatt. Föreningen Sveriges Socialchefer tänker ägna årets studiedagar åt temat "Socialarbetaren och det sociala arbetet". Detta temanummer av Socialmedicinsk tidskrift är en del av förberedelserna inför dessa studiedagar. Vi har försökt få fram åsikter och synpunkter från personer som är verksamma inom olika delar av det sociala verksamhetsområdet. Vi har naturligtvis varit tvungna att begränsa oss och vi har därför koncentrerat oss på några frågor som vi funnit vara särskilt väsentliga. Vi tar upp rollfördelningen mellan förtroendemän och socialarbetare och mellan socialarbetare inom olika delar av verksamhetsområdet. Vi tar också upp till diskussion möjligheterna att hos en och samma socialarbetare förena olika roller och uppgifter. Vi berör socialvården's prioriteringar och vi diskuterar konflikterna i samhällsarbetet. Så många frågor blir väl inte besvarade men diskussionen fortsätter bl a ute i föreningens olika kretsar och som sagt - på studiedagarna i höst.