Vad är en socialarbetare? - Larsson, Ruth (Socialmedicinsk tidskrift, 1977)
Socialarbetarna skall dels fungera samhällsbevarande, dels påvisa vilka faktorer i samhället som verkar nedbrytande för människor. Det finns därför en inbyggd motsättning i socialarbetarens yrkesroll och denna motsättning förstärks av att det finns inbyggda motsättningar också i samhället. Dessa och andra frågor diskuteras här av Ruth Larsson.