Hälsovård i Sydafrika: Apartheidpolitikens konsekvenser - Anonyma läkare; Haglund, Bo; Heap, Andrew (Socialmedicinsk tidskrift, 1977)
Syftet med denna artikel är att belysa hälso- och sjukvården i Sydafrika, innebörden av apartheid-politiken och vägar till förändring. Författarna är några svarta läkare bosatta i Sydafrika. Manuset är utsmugglat och artikeln osignerad för att inte äventyra författarnas säkerhet. I artikeln redovisas med statistiska mått rasskillnader beträffande sjukdomsmönster och sjukdomsutnyttjande ,i Sydafrika. Dessa skillnader relateras till apartheid-politiken. Redaktionen tror att artikeln kan ha ett särskilt intresse från ytterligare en synpunkt. Vi är i vårt land vana att betrakta hälsovårdsfrågor som nästan opolitiska planeringsproblem. Så kan hälsovården knappast te sig i ett U-landsperspektiv, där den skeva fördelningen av vårdresurser och livskvaliteter är så helt dominerande frågor. Här måste hälsovården få en politisk laddning med entydiga känslomässiga engagemang. Artikeln är ett talande exempel på detta väsentliga fenomen.