Specialiserad psykologverksamhet: Beteendeterapi - Claesson, Lars-Erik (Socialmedicinsk tidskrift, 1976)
Den kliniska beteendeterapins långsiktiga målsättning är att i samverkan med andra vetenskaper, bl a genom information, undervisning och planering verka profylaktiskt. En annan, för dagen allt överskuggande, målsättning är att snabbt och på ett varaktigt sätt uppnå behandlingsmål som patient och terapeut enats om. Självfallet måste en beteendeterapeut liksom andra terapeuter ha en humanistisk livssyn och utgå från en personlig etisk ståndpunkt som står i överensstämmelse med den humanistiska behandlingsideologin, skriver psykolog Lars-Erik Claesson vid Ullhagens sjukhus i Göteborg i den här artikeln. Claesson arbetar med beteendeterapi och ger i den här artikeln sin syn på beteendeterapin som en specialitet inom den psykiatriska vården.