Att mäta patienters värdering av vården : En metodstudie - Lindhé, Clara; Tode, Kerstin; Westrin, Claes-Göran (Socialmedicinsk tidskrift, 1976)
Kan man förbättra vården genom konsumentvärderingar? Hur tillförlitliga är i så fall sådana värderingar? Dessa frågeställningar har varit utgångspunkten för en undersökning av patienternas reaktioner på vården vid Skara vårdcentral. Resultaten tyder på att man kan behöva kombinera enkäter med intervjuer. Informationen och motivationen av patienterna måste underkastas stor och kvalificerad omsorg. Det bör vara av värde att härvid anställa särskild personal utan tillhörighet till vårdcentralen för att introducera och övervaka undersökningen. En lämplig bakgrund kan vara psykologutbildning med klinisk erfarenhet.