Fattigvård - socialhjälp - socialbidrag : Namnändring utan attitydförändring? - Abrahamsson, Dagmar; Cronzell, Inga (Socialmedicinsk tidskrift, 1976)
Under senare år har i flera sammanhang diskuterats möjligheterna att minska behovet av den individuellt behovsprövade socialhjälpen genom att bygga ut de generella formerna av ekonomisk grundtrygghet. Ett av förslagen har varit, att socialhjälp överföres till försäkringskassorna. I denna uppsats diskuteras vilka konsekvenser en sådan förändring skulle innebära för socialvården. Man finner att fördelarna överväger. Förutom att resurser skulle frigöras för det egentliga behandlingsarbetet, skulle troligen också en attitydförändring hos allmänheten till socialhjälpen påskyndas. Riskerna att andra hjälpbehov bakom de ekonomiska skulle förbli oupptäckta kan nedbringas genom utökat samarbete mellan socialvård och försäkringskassa.