Sjukskrivningsmönster vid kronisk alkoholism - Larsson, Sven (Socialmedicinsk tidskrift, 1976)
I denna undersökning har sjukskrivningsförhållandena för en grupp alkoholskadade jämförts med en grupp som blivit arbetsoförmögna av andra skäl än alkoholskador, och med en grupp fortfarande arbetsföra. Alkoholsjukdomen visar ur sjukskrivningssynpunkt en utveckling av samma slag som andra kroniska sjukdomar. Sjukskrivningsmönstret hos de alkoholskadade visar karakteristiska drag, som särskiljer gruppen från övriga långt innan alkoholskadorna blivit manifesta.