Kan ”soffliggaren” aktiveras? - Isacsson, Sven-Olof; Söderby, Eva-Marie; Nilsson, Berit; Rodén, Ann Margret; Koch, Edzia; Svanström, Leif (Socialmedicinsk tidskrift, 1976)
I Skaraborgs län pågår för närvarande försöksverksamhet med allmänna hälsokontroller av individer i åldrarna 30-58 år. Till dessa hälsokontroller har olika interventionsprojekt knutits, bl a aktivering av fysiskt inaktiva individer. I nedanstående rapport behandlas resultatet av ett sådant interventionsförsök anknutet till Vårdcentralen i Karlsborgs kommun. Av intresse är bl a att sjuktalen 1975 sjönk för samtliga grupper som deltagit i hälsokontrollen under det att sjuktalen för dessa årsklasser i länet successivt ökat något under de första åren av 70-talet. En påtaglig sänkning av sjuktalet inträdde för den grupp som deltagit i den mest intensiva fysiska aktiveringen.