Att förebygga - Isacsson, Sven-Olof; Svanström, Leif (Socialmedicinsk tidskrift, 1976)
Det hälsovårdsarbete som organiseras från Hälsovårdsenheten i Skaraborgs läns landsting siktar till en direkt integration i ordinarie vårdcentralsarbete och till viss mån också i ordinarie arbete inom specialistvården. Hälsovårdsenheten har redan profilerat sig som en enhet för prevention och epidemiologi inom länet med kanske framför allt den viktiga funktionen att vara koordinator för en rad olika aktiviteter på hälsovårdens område. Ett annat viktigt arbetsfält för Hälsovårdsenheten är att utveckla och tillämpa rationella utvärderingsmodeller parallellt med konkret hälsovårdsarbete för att garantera en hög kvalitet för det fortsatta utvecklingsarbetet inom hälsovården. I föreliggande artikel presenterar docent Sven-Olof Isacsson, hälsovårdsöverläkare vid Hälsovårdsenheten, och med. dr. Leif Svan-ström, distriktsläkare med placering vid Hälsovårdsenheten, den hittillsvarande verksamheten. Konkreta exempel på projekt redovisas också.