Sömnproblem och sömnkvalitet bland gravida – en enkätstudie - Ek, Emmelie; Lönnberg, Teddie; Oscarsson, Marie (Sömn och Hälsa, 2022)
Sömnen påverkas under en graviditet med bland annat fler uppvaknanden och mindre djupsömn. Sömnproblem under graviditeten ökar risken för psykiska problem och medicinska komplikationer hos den gravida och fostret. Det saknas svenska studier om sömnproblem och graviditet. Syftet var att kartlägga sömnproblem och sömnkvalitet bland gravida och jämföra de tre trimestrarna, samt undersöka samband mellan sömnproblem och självskattad hälsa. Studien genomfördes som en tvärsnittsstudie med en webbaserad enkät som besvarades av 836 gravida kvinnor. Resultatet analyserades med en deskriptiv och analytisk statistik. Resultatet visar att majoriteten av de gravida (69,5 %) rapporterade sömnproblem och 84,2 % rapporterade dålig sömnkvalitet. Inga signifikanta skillnader fanns mellan de olika trimestrarna. Av de gravida skattade 79,5 % sin hälsa som god. Bland gravida med god självskattad hälsa hade 65,3 % sömnproblem, bland gravida med dålig självskattad hälsa hade 86 % sömnproblem (p <0,001). Av de gravida med god självskattad hälsa hade 81,4 % dålig sömnkvalitet och bland gravida med dålig självskattad hälsa hade 95,3 % dålig sömnkvalitet (p <0,001). Kvinnorna rapporterade många graviditetssymtom störde de gravidas sömn. En majoritet (62,9 %) besvärades av illamående i första trimestern. Påverkan av sura uppstötningar/reflux, ryggont och obekväma ställningar ökade med varje trimester. Livliga drömmar och oro för förlossningen upplevdes störst i första trimestern. Över 80 % av alla gravida kvinnor i alla tre trimestrarna fick störd nattsömn av frekvent urinering. Majoriteten av de gravida hade sömnproblem och dålig sömnkvalitet. Trots detta skattade de flesta sin hälsa som god.