Kan tyngdtäcken förbättra sömnen och hälsan hos sköra äldre? - Telhede, Eva (Sömn och Hälsa, 2025)
Hur kan tyngdtäcken bidra till bättre sömn och hälsa för sköra äldre? Resultatet i doktorsavhandlingen visar att användning av tyngdtäcket kan lindra insomni, minska stress och öka hälsa och livskvalitet för äldre personer på särskilda boenden (SÄBO). Genom att tyngdtäcket anses lugna kroppens stressystem främjas såväl nattsömn som dagliga funktioner. Artikeln baseras på Eva Hjort Telhedes doktorsavhandling (2024). Health intervention with weighted blankets for frail older people with insomnia in nursing homes. Doktorsavhandling Högskolan i Halmstad. Halmstad University Publications.