Kraften i livsstilen som behandling vid sömnbesvär: Intervju med professor Kerstin Brismar - Fornander, Katarina (Sömn och Hälsa, 2025)
Professor Kerstin Brismar, professor i diabetesforskning vid Karolinska Institutet, betonar sömnens avgörande roll för hälsa och blodsockerreglering. I sitt arbete utgår hon i första hand från livsstilsförändringar i stället för läkemedel. "Den största utmaningen är att få patienten att lyssna och ta till sig kunskapen", säger hon, och lyfter vikten av rutiner, fysisk aktivitet och regelbundna sömntider. Boken Sömn: Hälsans hörnpelare har Kerstin Brismar skrivit tillsammans med åtta medförfattare intresserade av sömn. Den är först ut i en rad av böcker om hälsa. Även hörnpelarna kost, motion och stress kommer att avhandlas i kommande böcker. ”Sömn är en grundläggande del av hälsa och blodsockerreglering, och små livsstilsförändringar kan ofta göra stor skillnad för både sömnen och välbefinnandet” säger Kerstin Brismar.