Om tidskriften

NoSo: Nordisk tidskrift för socioonomastik / Nordic Journal of Socio-Onomastics är en tidskrift för forskning om namns roll i samhället och i människors sociala interaktion – det vill säga en tidskrift för socioonomastik. Målet med tidskriften är att synliggöra forskningsbidrag och möjliggöra idéutbyte, kritiska diskussioner och såväl teoretisk som metodisk utveckling inom området.

Tidskriften sammanför forskare från olika discipliner som arbetar med socioonomastiska frågor. Därför har tidskriften ett brett anslag och inkluderar artiklar som kan bygga på alla typer av namn, på historiskt såväl som modernt material, på olika typer av metoder, på teoretiska likaväl som praktiska frågeställningar och där analysen även kan innehålla annat än namnmaterial. All forskning som fokuserar på att skapa ny kunskap om namns betydelse i någon del av samhället på mikro- eller makronivå är välkommen.

Socioonomastiken som forskningsområde har en tvärvetenskaplig ansats, både i relation till olika grenar inom språkvetenskapen och till andra vetenskapliga discipliner. I den här tidskriften är avsikten att synliggöra detta ytterligare så att forskning som har producerats inom olika ämnesområden får plats och kan berika varandra. Det behövs en mångfald av teorier, metoder och material för att förklara namns roll i samhället och lösa namnrelaterade samhällsproblem.

NoSo utges av Kungl. Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur och utkom med sin första volym år 2021. Tidskriften har ett nordiskt perspektiv genom att forskningen som publiceras har nordisk relevans. Det kan vara ett material från Norden som ligger till grund för analysen, nordiska forskare som vill föra ut sin forskning i ett internationellt forum, eller utomnordiska forskare som har studerat ett ämnesområde som har relevans för nordiska läsare. Förhoppningen är att därigenom inkludera forskare med namnintresse både i och utanför Norden. Artiklar kan skrivas på något av de skandinaviska språken (danska, norska, svenska) eller på engelska.

SAKKUNNIGGRANSKNING

Alla insända manuskript bedöms först av en redaktör som avgör om manuskriptet är lämpligt att sändas för sakkunniggranskning.

Manuskript som anses vara lämpliga för vidare granskning sänds till två eller fler sakkunniga som har i uppgift att lyfta fram manuskriptets allmänna och specifika förtjänster och brister.

Tidskriften använder sig av ett helt anonymiserat granskningsförfarande innan accept/refusering av manuskript vilket innebär att författare och granskare är anonyma genom hela granskningsprocessen.

Granskningsprocessen antas ta ca 4 veckor men kan komma att variera.

Baserat på granskningen sammanställer sedan redaktören en rekommendation att

a) godkänna manuskriptet för publicering

b) be författaren om revidering av manuskriptet eller

c) att refusera manuskriptet.

Det övergripande utgivningsansvaret ligger hos tidskriftens huvudredaktör. Denne har ett kvalificerat redaktionsråd till stöd i olika frågor kring utgivningen av enskilda manuskript, tidskriftens utveckling mm.

Originalartiklar och översiktsartiklar sakkunniggranskas.

I de fall där en manuskriptförfattare är knuten till tidskriften kommer denne att frånkopplas alla uppgifter som rör det specifika manuskriptet. En fristående redaktör kommer att ha i uppdrag att organisera granskningsprocessen och författarens anknytning till tidskriften kommer att anges i artikeln i samband med utgivning.

Tidskriften tar emot manuskript som tidigare har laddats upp före granskning som preliminära versioner, på personliga hemsidor, som presenterats på konferenser eller tillgängliggjorts genom andra informella kommunikationskanaler. Författare måste dock inneha upphovsrätt för texten i fråga.

Författare uppmuntras även att när sådana finns ange länkar till tidigare versioner av artikeln i den slutgiltiga version av artikeln som publiceras i tidskriften.

PUBLICERINGSFREKVENS

NoSo utkommer med ett nummer per år.

PUBLICERINGSAVGIFTER

Tidskriften tar inte ut någon publiceringsavgift.

FINANSIÄRER

NoSo ges ut med stöd Genom Kungl. Gustav Adolf Akademien och Högskolan i Halmstad.