Publiceringsetik, transparens och bästa praxis för vetenskaplig publicering

Rekommendationer från vetenskaplig publicering organisationer

Författare

  • KB Publicera

Nyckelord:

DOAJ, COPE, CODEX, best practices, publiceringsetik, råd

Abstract

Tidskrifter som ansluter sig till Publicera ombeds att följa rekommendationer för etisk och transparent vetenskaplig publicering som föreslås av etablerade organisationer som tar upp sådana frågor.

COPE (Committee on Publication Ethics), DOAJ (Directory of Open Access Journals), OASPA (Open Access Scholarly Publishing Association) och WAME (World Association of Medical Editors) har samarbetat för att identifiera principer för transparens och bästa praxis för vetenskapliga publikationer.

Bland principerna är att en tidskrifts webbplats inkluderar ’Aims and Scope’, namn på redaktörer och kriterier för författarskap. Upphovsrätts- och licensvillkoren för publicerat innehåll ska tydligt anges på webbplatsen och i innehållet, och processer för sakkunniggranskning ska vara väl skötta och beskrivna. Tidskrifter ska ha policyer om publiceringsetik, och dessa ska vara synliga på webbplatsen.

Under processen när en tidskrift ansluter sig till Publicera, samlas information in och exempeltexter tillhandahållas för att säkerställa att principerna följs.

Rekommenderad läsning om publiceringsetik och principer för transparens:

Publicerad

2022-11-17

Nummer

Sektion

Råd för tidskrifter