Om tidskriften

Tidskriften Scripta Islandica är en kontinentalnordisk exponent för intresset för det västnordiska: Island i första hand, men också Färöarna och Norge tillika med de nordiska kulturerna på Grönland, Orkneyöarna och Shetland. 

Fokus och syfte

Scripta Islandicas intressesfär är västnordisk filologi (språk och litteratur) i en bred bemärkelse. Artiklarna som publiceras här tar i regel sin utgångspunkt i fornvästnordiska texter (isländska, färöiska och norska), och handskrifter som innehåller sådana. Likväl publiceras också bidrag med en mer modern inriktning. Tidskriften är öppen för vetenskapliga bidrag inom alla ämnen på danska, norska, svenska och isländska samt engelska och tyska.

Spännvidden hos de bidrag som publiceras i Scripta Islandica är stor. Ämnen som finns representerade är exempelvis textkritik, religionshistoria och litteraturhistoria. Det är därmed det empiriska underlaget till studierna som definierar tidskriftens fokus: de fornvästnordiska texterna och handskrifterna.

Scripta Islandica är utpräglat tvärvetenskaplig på ett sätt som är unikt för Sverige, och också till stor del internationellt. Läsarna kommer därmed från många olika områden: nordisk filologi och lingvistik, religionshistoria, historia och litteraturhistoria. Artiklarna är till stor del ämnade åt akademiska forskare inom de aktuella områdena, men de är också väl ägnade åt en intresserad allmänhet.

Första numret av Scripta Islandica utkom 1950, utgivet av det då nygrundade Isländska sällskapet i Uppsala. Sällskapet bildades i anslutning till ett besök i Uppsala av prof. Einar Ólafur Sveinsson, den berömde sagaforskaren. Första häftet bestod av hans uppsats om Njáls saga.

Redaktionell policy – granskningsprocess

Alla insända manuskript bedöms först av en redaktör som avgör om manuskriptet är lämpligt att sändas för sakkunniggranskning.

Manuskript som anses vara lämpliga för vidare granskning sänds till två eller fler sakkunniga. Dessa betygssätter artikeln enligt en fyrgradig skala (se nedan), och dessutom sammanfattar de sina synpunkter på artikelns förtjänster och brister, helst med förslag på hur den skulle kunna förbättras.

Tidskriften använder sig av ett helt anonymiserat granskningsförfarande innan accept/refusering av manuskript vilket innebär att författare och granskare är anonyma genom hela granskningsprocessen.

Granskningsprocessen antas ta 6 till 8 veckor.

Baserat på granskningen sammanställer sedan redaktören en rekommendation att

a) godkänna manuskriptet för publicering i befintligt skick

b) godkänna manuskriptet för publicering efter bearbetning,

c) be författaren om revidering av manuskriptet för en förnyad redaktionell granskning eller

c) att refusera manuskriptet.

Det övergripande utgivningsansvaret ligger hos tidskriftens redaktörer. Dessa har ett kvalificerat redaktionsråd till stöd i olika frågor kring utgivning av enskilda manuskript, tidskriftens utveckling mm.

Originalartiklar är externt sakkunniggranskade men och bokrecensioner och eventuella Smärre bidrag godkänns av redaktionen utan extern sakkunniggranskning.

I de fall där en manuskriptförfattare är knuten till tidskriften kommer denne att frånkopplas alla uppgifter som rör det specifika manuskriptet.

Tidskriften tar emot manuskript som tidigare har laddats upp före granskning som preliminära versioner, på personliga hemsidor, som presenterats på konferenser eller tillgängliggjorts genom andra informella kommunikationskanaler. Författare måste dock inneha upphovsrätt för texten i fråga. Författare uppmuntras även att när sådana finns ange länkar till tidigare versioner av artikeln i den slutgiltiga version av artikeln som publiceras i tidskriften.

Duplikatpublikation, s.k. ”redundant publication” eller ”dual publication”, är inte tillåtet. Detta hänvisar till utgivning av samma artikel i mer än en tidskrift eller till utgivningen av ett dokument som är väsentligen likt till ett som redan utgivits och då utan hänvisning till den ursprungliga publikationen.

Läs mer om Scripta Islandicas redaktionella och publiceringsetiska riktlinjer >>