Samtal som stärker existentiell hälsa när livet utmanar

Existentiell hälsa ur ett folkhälso- och folkbildningsperspektiv

Författare

  • Lena Bergquist Studieförbundet Vuxenskolan

DOI:

https://doi.org/10.62607/smt.v100i1.22324

Abstract

Under livets gång kommer vi ofrivilligt att möta gränssituationer, förändringar som gör att livet inte blir sig likt igen. Eftersom vi i vårt samhälle sällan samtalar om begreppet existentiell ohälsa och sällan får stöd att stärka den - finns en risk att ohälsan fördjupas och övergår i psykisk ohälsa som kräver sjukskrivning, medicinering och psykologisk behandling. Här finns stora möjligheter för samhället att minska den existentiella och psykiska ohälsan genom att arbeta förebyggande med att stärka människors existentiella hälsa. Ett sätt att möta de existentiella frågorna i livet kan vara att delta i en samtalsgrupp där man delar erfarenheter med varandra. Med stöd av Samtalskort när livet utmanar - med 8 existentiella livaspekter att samtala om - får vi en gemensam struktur som hjälper oss att reflektera och kommunicera med andra om hur vi förhåller oss till livet och vad vi behöver för att må bra. Den kunskap vi får om oss själva med stöd av de 8 livsaspekterna och den erfarenhet vi får när vi tar oss igenom svårigheter kan öka vår motståndskraft när livet utmanar, så kallad existensiell resiliens.

Författarbiografi

Lena Bergquist, Studieförbundet Vuxenskolan

Lena Bergquist, metod- och verksamhetsutvecklare, utbildare inom området Existentiell och psykisk hälsa, Studieförbundet Vuxenskolan.

Downloads

Publicerad

2023-03-27

Referera så här

Bergquist, L. (2023). Samtal som stärker existentiell hälsa när livet utmanar: Existentiell hälsa ur ett folkhälso- och folkbildningsperspektiv. Socialmedicinsk Tidskrift, 100(1), 208–217. https://doi.org/10.62607/smt.v100i1.22324

Nummer

Sektion

Tema: Existentiell hälsa - En bortglömd determinant?