Livshändelser hos nyanlända flyktingar

Författare

  • Hans Peter Söndergaardt

Abstract

  • Under åren 1997-2000 följdes 86 nyanlända flyktingar var tredje månad, sammanlagt 4 gånger med självskattningsformulär, blodprov och självrapportering av livshändelser (1).
  • 55 personer genomförde hela Ungefär 1/3 uppfyllde kriterier för diagnosen posttrau­matiskt stress syndrom (PTSD); 43 % av männen och 28 % av kvinnorna.
  • De flesta nyanlända flyktingars hälsa påverkas av oro för anhöriga utanför Dessutom har negativa händelser under introduktionsfasen betydelse för hälsan. Många av dessa kan påverkas av politiska beslut som har betydelse för integrations- och bostadspolitik. Individer med PTSD är särskilt sårbara och kan sannolikt försämras i situationer där levnadsvillkoren eller kraven i vardagslivet upplevs som alltför svåra. Det förefaller därför viktigt att betona beho­vet av en individuell introduktionsplan som är anpassad till individens förmåga i syfte att uppnå en så snabb introduktion som möjligt. Fortsatta uppföljande studier av olika introduktionspro­gram är nödvändiga för att optimera introduktionsprogrammen.

Författarbiografi

Hans Peter Söndergaardt

Hans Peter Söndergaar är specialist i psykiatri och leg. psykoterapeut. Han tjänstgör sedan många år på Kris- och traumacentrum i Stockholm (tidigare CTD), Institutet för Psykosocial Medicin (1PM) och Karolinska Institutet (Kl). Han disputerade oktober 2002 på en avhandling angående livshändelser och PTSD bland nyanlända flyktingar, som kort återges här.

Downloads

Publicerad

2003-02-01

Referera så här

Söndergaardt, H. P. (2003). Livshändelser hos nyanlända flyktingar. Socialmedicinsk Tidskrift, 80(1), 37–44. Hämtad från https://publicera.kb.se/smt/article/view/25624

Nummer

Sektion

Tema: Hälsofrämjande introduktion av flyktingar och andra invandrare