Kvinnor och män i rehabilitering

Författare

  • Pär-Olov Sennvall

Abstract

I de delar av socialförsäkringen som innehåller enskilda bedömningar har ett flertal studier visat att kvinnor och män tycks bedömas på systematiskt olika sätt. Så även inom rehabiliteringen. I denna artikel diskuterar författaren olika faktorer i socialförsäkringen och samhället i stort som påverkar att kvinnor och män får olikartade bedömningar inom detta gebit. Förutom beslutsstrukturens betydelse diskuteras balansen mellan schablonmässiga och evidensbaserade bedömningar, kvinnan och mannen som norm för samordningsåtgärder, och själva grundbulten i socialförsäkringen: den svenska välfärdsmodellen.

Författarbiografi

Pär-Olov Sennvall

Pär-Olov Sennvall är statsvetare (Politices Magister vid Umeå universitet) och är verksam som specialist med inriktning på utvärdering och analys inom Försäkringskassan Stockholms län. Även om hans arbete spänner över vitt skilda ärendeslag inom socialförsäkringen har en stor del av uppmärksamheten ägnats åt ohälsan bland medborgarna, där den samordnade rehabiliteringen har en central roll. Parallellt med detta har han ägnat sig åt socialförsäkringens tillämpning ur ett genderperspektiv - bl.a. genom utförandet av en FoU-studie av bedömningar av kvinnor och män inom sjukförsäkringen (Socialförsäkring, kön och agenda) inom Försäk­ringskassan, Stockholms län.

Downloads

Publicerad

2003-04-01

Referera så här

Sennvall, P.-O. (2003). Kvinnor och män i rehabilitering. Socialmedicinsk Tidskrift, 80(2), 127–135. Hämtad från https://publicera.kb.se/smt/article/view/25822

Nummer

Sektion

Tema: Rehabiliteringssamordnaren - en blivande profession