Rehabiliteringsköp - framgångar och hinder

Författare

  • Birgitta Hyberg

Abstract

I FoU-rapporten "Med- eller motgång vid rehabiliteringsköp" redovisas en utvärdering av 200 rehabiliteringsärenden där syftet var att identifiera framgångsfaktorer och hinder i samband med köp av arbetslivsinriktade rehabiliteringsinsatser. Resultatet visar bland annat att indivi­duella faktorer är mycket betydelsefulla. De som lyckades sämst i sin rehabilitering var kvinnor, äldre, personer med utländsk bakgrund, arbetare utan yrkesutbildning och offentliganställda eller arbetslösa. Resultatet visar också att tidigare sjukhistorik inte påverkade resultatet men däremot längden på pågående sjukperiod var avgörande för om den köpta rehabiliteringsin­satsen blev framgångsrik eller inte. Initiativtagare till köpet av rehabiliteringstjänst är en viktig framgångsfaktor. De som lyckades bäst var de ärenden där behandlande läkare tagit initiativet till rehabiliteringsköpet. En mycket viktig framgångsfaktor var också kontinuitet i handlägg­ningen. Färre handläggarbyten gav betydligt fler framgångsrika ärenden. Avslutningsvis ställs frågor om framgångsrik rehabilitering är en klass- och könsfråga.

Författarbiografi

Birgitta Hyberg

Birgitta Hyberg är socionom, förvaltningslinjen och har arbetat med handläggning inom rehabilitering och handikappstöd i många år vid Försäkringskassan i Stockholm. Hon har genomfört ett forskningsprojekt knutet till FoU-enheten vid Försäkringskassan i Stockholm gällande framgångsfaktorer vid rehabiliteringsköp. För närvarande arbetar hon inom Rehabili­teringsgarantiprojektet, ett samarbete mellan försäkringskassa och landsting inom Stockholms län.

Downloads

Publicerad

2003-04-01

Referera så här

Hyberg, B. (2003). Rehabiliteringsköp - framgångar och hinder. Socialmedicinsk Tidskrift, 80(2), 136–140. Hämtad från https://publicera.kb.se/smt/article/view/25921

Nummer

Sektion

Tema: Rehabiliteringssamordnaren - en blivande profession