Health Equity Studies - en introduktion

Författare

  • Gunilla Krantz
  • Olle Lundberg

Abstract

Detta nummer av Socialmedicinsk Tidskrift utgår från CHESS - Centre for Health Equity Studies - och representerar olika exempel på forskning om ohälsa och ojämlikhet. Artik­larna representerar också forskningsfältet i hela dess bredd från social kontext till individuell sårbarhet. Allt är skrivet speciellt för detta nummer, även om det i huvudsak bygger på och sammanfattar forskning som författarna publicerat på annat håll. Vi hoppas att denna samling artiklar inte bara ger en bild av den forskning som bedrivs vid CHESS, utan framförallt att de kan bidraga till fördjupad kunskap och debatt kring folkhälsa och ojämlikhet.

Innehållet i detta temanummer speglar inte all pågående forskning vid CHESS men väl en betydande del. Ambitionen har varit att visa på den bredd som forskningen vid CHESS har, samt på tvärvetenskapligheten och samarbetet mellan yngre och mer erfarna forskare. Även om artiklarna har olika karaktär är orsaksmekanismer till skillnaden i hälsa för olika grupper i befolkningen en röd tråd som går genom hela detta nummer.

Downloads

Publicerad

2003-06-01

Referera så här

Krantz, G., & Lundberg, O. (2003). Health Equity Studies - en introduktion. Socialmedicinsk Tidskrift, 80(3), 195–199. Hämtad från https://publicera.kb.se/smt/article/view/25960

Nummer

Sektion

Tema: Studier av ojämlik hälsa - Ett temanummer från CHESS