Riskfaktorer för hög alkoholkonsumtion under ungdomsåren

Författare

  • Andrea de Bejczy
  • Fredrik Spak

Abstract

De flesta ungdomar, både flickor och pojkar, börjar dricka alkohol någon gång i mellersta ton­åren och berusningsdrickande är inte ovanligt. Att avvika från detta mönster och ha en ovanligt tidig eller en ovanligt sen alkoholdebut har visat sig vara riskfaktorer för senare alkoholproblem. Vid vilken ålder man först prövar alkohol, och hur ofta och hur mycket alkohol ungdomarna dricker påverkas av många faktorer. Tonåringens egen personlighet och anpassningsförmåga spelar in, och dessa faktorer förändras ofta då man mognar in i vuxenrollen, då också alko­holkonsumtionen brukar stabiliseras. Samhällets normer och tillgången på alkohol har också effekt på alkoholkonsumtionen. En annan viktig faktor är kamratkretsens alkoholbruk. Om kamratkretsen som tonåringen umgås i har hög eller låg alkoholkonsumtion beror ofta på hennes eget val av likasinnade vänner, men föräldrarnas attityd till alkohol och deras grad av övervakning har också effekt. Föräldrarnas egen alkoholkonsumtion påverkar tonåringens kon­sumtion, och även framtida alkoholproblem. Sannolikt är detta en kombination av arv och miljö. Få forskningsstudier har ännu rapporterat skillnader mellan pojkar och flickor i riskfaktorer för högkonsumtion under tonåren.

Författarbiografier

Andrea de Bejczy

Andrea de Bejczy är forskarstuderande vid sektionen för psykiatri och avdelningen för social­ medicin och arbetar med projekt rörande alkohol och nikotin samt projekt rörande alkohol och ungdomar. Andrea de Bejczy, Sektionen för psykiatri, Institutionen för klinisk neurovetenskap, SU/Sahlgrenska.

Fredrik Spak

Fredrik Spak är t.f lektor vid socialmedicinska avdelningen, Göteborgs universitet; hans forsk­ning är fr.a inriktad på missbruksfrågor. Fredrik Spak, Avdelningen för Socialmedicin, Institutio­nen för samhällsmedicin, GU.

Downloads

Publicerad

2003-08-01

Referera så här

de Bejczy, A., & Spak, F. (2003). Riskfaktorer för hög alkoholkonsumtion under ungdomsåren. Socialmedicinsk Tidskrift, 80(4), 303–310. Hämtad från https://publicera.kb.se/smt/article/view/26464

Nummer

Sektion

Tema: Med ett genusperspektiv i alkoholforskningen