Sexuella övergrepp och andra barndomsfaktorer som riskfaktorer för alkoholproblem bland kvinnor

Författare

  • Lena Spak

Abstract

Det finns samband mellan olika faktorer från uppväxten och utvecklingen av alkoholberoende/ missbruk bland kvinnor. Det kan vara psykiska och sociala faktorer, liksom beteendefaktorer och debutålder för rökning respektive alkohol. Erfarenhet av sexuellt övergrepp under uppväx­ten är ytterligare ett exempel. Studier som gjorts på svenska kvinnor stöder att dessa samband föreligger. Diskussioner pågår om hur man skall tolka sambanden mellan alkoholberoende/missbruk och exempelvis debutålder för alkohol respektive erfarenhet av sexuellt övergrepp. Ökad kunskap om riskfaktorer och dess verkningsmekanismer är viktig. Man bör på olika nivåer, exempelvis i skolan och inom barn- och ungdomspsykiatrin, ha tillräckliga kunskaper och resurser för att identifiera och åtgärda riskfaktorer när de upptäcks. Man kan i preven­tivt arbete inte rikta in sig på en enskild faktor utan på att reducera antalet riskfaktorer för alkoholberoende/missbruk.

Författarbiografi

Lena Spak

Lena Spak är specialist i barn- och ungdomspsykiatri samt socialmedicin och med.dr. i social­medicin. Hennes forskningsområde är inriktat på kvinnor och alkohol med fokus främst på tidi­ga riskfaktorer för alkoholberoende/missbruk och samsjuklighet. Göteborgs univer­sitet, Socialmedicinska avdelningen.

Downloads

Publicerad

2003-08-01

Referera så här

Spak, L. (2003). Sexuella övergrepp och andra barndomsfaktorer som riskfaktorer för alkoholproblem bland kvinnor. Socialmedicinsk Tidskrift, 80(4), 324 – 332. Hämtad från https://publicera.kb.se/smt/article/view/26476

Nummer

Sektion

Tema: Med ett genusperspektiv i alkoholforskningen