Spelar det någon roll för kvinnors alkoholkonsumtion vad de gör på sin fritid?

Författare

  • Kajsa-Lena Thundal

Abstract

I artikeln diskuterar författaren vikten av att inkludera fritiden och dess aktiviteter i studier av kvinnors alkoholkonsumtion. Fritidsaktiviteter bidrar till att skapa en balans i livet, att utveckla individens förmågor och stärka sociala relationer. Samtliga dessa faktorer har betydelse för hälsa och välbefinnande. Forskningen om hur fritidsaktiviteter samverkar med alkoholkonsum­tion respektive alkoholproblem är under utveckling. I artikeln presenteras resultat från projektet "Kvinnor och alkohol i Göteborg" där man funnit att kvinnor med alkoholproblem deltar i ett varierat utbud av fritidsaktiviteter men i signifikant mindre utsträckning än kvinnor utan sådana problem. Minskat deltagande i fritidsaktiviteter riskerar att påverka självkänslan negativt och att minska det sociala nätverkets storlek och kvalitet, vilket är faktorer som kan leda till "onda cirklar" för kvinnor med begynnande alkoholproblem. Med utgångspunkt i ett kvinnoperspektiv menar författaren att det också är centralt att inkludera fritiden och dess aktiviteter i rehabili­ teringen av kvinnor med alkoholproblem. Också i utvecklingen av instrument för att kartlägga fritidsaktiviteter utgår författaren från ett kvinnoperspektiv bland annat genom att inkludera frågor inom en "skapande domän".

Författarbiografi

Kajsa-Lena Thundal

Kajsa-Lena Thundal är arbetsterapeut och lektor i folkhälsovetenskap vid Högskolan i Sköv­de. Hon disputerade 2001 vid Socialmedicinska avdelningen vid Göteborgs universitet med avhandlingen "Social conditions and lifestyle among women with alcohol related problems".

Downloads

Publicerad

2003-08-01

Referera så här

Thundal, K.-L. (2003). Spelar det någon roll för kvinnors alkoholkonsumtion vad de gör på sin fritid? . Socialmedicinsk Tidskrift, 80(4), 333 – 339. Hämtad från https://publicera.kb.se/smt/article/view/26479

Nummer

Sektion

Tema: Med ett genusperspektiv i alkoholforskningen