Alkoholkonsumtion och alkoholproblem ur ett genusperspektiv

- en bild av utvecklingen och nuläget

Författare

  • Gunnel Hensing

Abstract

Huvuddelen av forskningen om alkohol- och droger bedrivs fortfarande utan ett köns- eller genusperspektiv. Inom den forskning som har ett köns- eller genusperspektiv är det framförallt komplementär och paradigmkritisk forskning som bedrivits. Genus i betydelsen socialt och kulturellt kön konstrueras på den symboliska nivån, den strukturella nivån och den individuella nivån och samtliga dessa nivåer har relevans för forskning om alkoholkonsumtion och alkohol­problem ur ett genusperspektiv. Ett sådant perspektiv är viktigt att utveckla på grund av köns­skillnaderna i alkoholbruk, avsaknaden av teorier eller modeller som kan förklara skillnaderna men också dryckesmönster som konstruktion av genus. Alkoholens roll i den sociala interak­tionen och konstruktionen av genus i familjeliv och uteliv behöver belysas. Det finns studier av behandling men det saknas i stort sett helt studier av prevention ur ett genusperspektiv. Mot bakgrund av den ökande konsumtionen bland både kvinnor och män är det väsentligt att alko­holforskning ur ett genusperspektiv utvecklas både avseende metoder och teorier.

Författarbiografi

Gunnel Hensing

Gunnel Hensing är universitetslektor och docent i socialmedicin. Hennes forskningsområ­den är sjukfrånvaro, psykisk ohälsa, alkohol och genus. Gunnel Hensing, Socialmedicinska avdelningen, Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Downloads

Publicerad

2003-08-01

Referera så här

Hensing, G. (2003). Alkoholkonsumtion och alkoholproblem ur ett genusperspektiv : - en bild av utvecklingen och nuläget. Socialmedicinsk Tidskrift, 80(4), 355 – 361. Hämtad från https://publicera.kb.se/smt/article/view/26488

Nummer

Sektion

Tema: Med ett genusperspektiv i alkoholforskningen