Multidisciplinär teamrehabilitering vid muskuloskeletala besvär

- En kvalitativ studie ur patientperspektiv

Författare

  • Irene Sjöberg
  • Birgitta Grahn
  • Gunvor Gard
  • Lennart Hellström

Abstract

Syftet med denna studie var att få en fördjupad förståelse av patienternas förväntningar på in­satserna och upplevelse av effektivitet vid multidisciplinär rehabilitering vid nack-ryggproblem samt att identifiera faktorer som kan leda till riktlinjer för förändring/förbättring i rehabiliterings­arbetet. Studien har genomförts med kvalitativa intervjuer som en multipel fallstudie med åtta strategiskt utvalda patienter. Triangulering genomfördes med hjälp av sjukskrivningsdata. I studien framkom att individen upplever rehabiliteringsaktörerna som kompetenta i sina profes­sioner men merparten av deltagarna upplevde inte multidisciplinär rehabilitering som effektiv och kände sig inte delaktiga i processen. Slutsatsen är att insatser behövs för att utveckla teamets metodik och pedagogik för att på bästa möjliga sätt integrera individen i rehabilite­ringsprocessen.

Författarbiografier

Irene Sjöberg

Irene Sjöberg, leg. sjukgymnast, är verksam inom Primärvården, Kalmar läns landsting.

Birgitta Grahn

Birgitta Grahn, dr med vet, leg sjukgymnast, är forskningsledare vid FoU-centrum, Lands­ tinget Kronoberg och FoU-Kronoberg och är adjungerad till Institutionen för rörelseorganens sjukdomar, Sjukgymnastutbildningen, Lunds universitet.

Gunvor Gard

Gunvor Gard är docent i sjukgymnastik och universitetslektor vid lnst. För Rörelseorganens sjukdomar, Lunds universitet.

Lennart Hellström

Lennart Hellström är för närvarande verksam i Kalmar län som överläkare i samhällsme­ dicin, forskare och försäkringsläkare. Tidigare verksam som allmänläkare och företagsläkare med särskilt intresse för rehabiliteringsfrågor. Folkhälsocentrum, Oskarshamn.

Downloads

Publicerad

2003-08-01

Referera så här

Sjöberg, I., Grahn, B., Gard, G., & Hellström, L. (2003). Multidisciplinär teamrehabilitering vid muskuloskeletala besvär: - En kvalitativ studie ur patientperspektiv. Socialmedicinsk Tidskrift, 80(4), 362–378. Hämtad från https://publicera.kb.se/smt/article/view/26491