Telemedicin och e-hälsa

- några utvecklingstrender

Författare

  • Silas Olsson

Abstract

Utvecklingen av tillämpningar med stöd av telemedicin och e-hälsa har accelererat kraftigt un­der de senaste 10 åren. Skälen till detta är många, exempelvis: den teknologiska utvecklingen inom IT med Internet, bredband och mobil kommunikation ger helt nya förutsättningar, den svåra kostnadssituation som de flesta sjukvårdssystem uppvisar medför ett ökat intresse för nya arbetssätt, organisatorisk och strukturell utveckling samt kraven från patienter och anhö­riga om en bättre tillgänglighet till vård och stöd. Telemedicin och e-hälsosystem utvecklas och tillämpas i applikationer från prevention till behandling och uppföljning. Ett omfattande utvecklingsområde är stöd till utveckling av hem­sjukvård och vård i öppna former. Andra utvecklingsområden är stöd till vårdpersonal för ett mer flexibelt arbetssätt. Inom forsknings- och utvecklingsområdet pågår arbete med utveckling av intelligenta biomedicinska kläder med målet att kunna ge stöd åt personer med hälsorisker och med kroniska sjukdomar genom mätning av vitala hälsoparametrar och kommunikation med vårdgivare.

Författarbiografi

Silas Olsson

Silas Olsson, tjänstgör sedan 2001 som nationell expert vid EU kommissionen, enheten "eHealth", Bryssel. Silas har en lång erfarenhet dels av forsknings- och utvecklingsarbete i den offentliga vården och dels från det privata näringslivet.

Downloads

Publicerad

2003-12-01

Referera så här

Olsson, S. (2003). Telemedicin och e-hälsa: - några utvecklingstrender. Socialmedicinsk Tidskrift, 80(6), 539–542. Hämtad från https://publicera.kb.se/smt/article/view/26602

Nummer

Sektion

Tema: Telemedicin och e-hälsa. Vård och stöd på distans