Neuropsykiatriska diagnoser - nystart på viktig debatt

Författare

  • Sten Levander

Abstract

Debatten om neuropsykiatriska diagnoser har spårat ur i Sverige. Det är synd för den behövs. Diagnoser kan, liksom sjukdomar, tillintetgöra men kan också upprätta. Psykiatriska diagnoser som bygger på godtyckliga avgränsningar av normalpsykologiska fenomen som är integrerade med individens personlighet och identitet behöver diskuteras, i ett multiprofessionellt perspek­tiv. I denna artikel görs ett försök till precisering av några förståelseansatser. Som vanligt genereras fler frågor än svar. Min slutsats är att meningsfulla svar är begränsade till den dialog som förs mellan en specifik behandlare och en specifik patient, det går inte att generalisera till andra dyader. Men dialogen blir bättre, och svaren mer meningsfulla om deltagarna har reflekterat, var och en på sitt håll, över alla de stora filosofiska frågor som finns bakom den till synes enkla frågor om en patient har en viss diagnos eller inte.

Författarbiografi

Sten Levander

Sten Levander är Med Dr, professor och chefsöverläkare vid avdelningen för allmän psykiatri och rättspsykiatri vid Lunds universitet.

Downloads

Publicerad

2003-12-01

Referera så här

Levander, S. (2003). Neuropsykiatriska diagnoser - nystart på viktig debatt. Socialmedicinsk Tidskrift, 80(6), 544–552. Hämtad från https://publicera.kb.se/smt/article/view/26611