Patienträttigheter i Norden

Författare

  • Lars Fallberg

Abstract

Nordens viktigaste bidrag till att stärka patienters rättigheter är utan tvekan systemet med patientförsäkringen. Härige­nom har möjligheten för patienter som skadats i hälso- och sjukvården att få ekonomisk kompensation ökat drama­tiskt utan tvister om skadestånd och krav på utpekande av syndabockar. Trots att de nordiska länderna befinner sig rela­tivt långt fram när det gäller lagstiftning av patienträttigheter bygger dessa i hu­vudsak på vårdpersonalens skyldighe­ter snarare än patientens rättigheter. Den nuvarande kvasirättighetslagstiftningen är knappast något skydd för "svaga" patientgrupper när stat, landsting, fylken, amt och kommmuner tvingas till priori­terings- och effektivitetsåtgärder. Till icke­ juridiska policydokument av moralisk karaktär utan rättsverkan kan bl a räk­nas väntetidsgarantier.

Författarbiografi

Lars Fallberg

Lars Fallberg är jurist och forskare vid Nordiska hälsovårdshögskolan i Göte­borg och har varit verksam vid WHO i Köpenhamn, för vars räkning han stu­derat patienträttigheter i olika länder.

Downloads

Publicerad

2002-02-01

Referera så här

Fallberg, L. (2002). Patienträttigheter i Norden. Socialmedicinsk Tidskrift, 79(1), 82–92. Hämtad från https://publicera.kb.se/smt/article/view/28474

Nummer

Sektion

Tema: Folkhälsa i Norden - med en presentation av Nordiska hälsovårdshögskolan