Anhörigas expertkunskap som utgångspunkt för samverkan och individuellt stöd

Författare

  • Ulla Lundh
  • Mike Nolan

Abstract

Personal inom vård och omsorg är inte tillräckligt medvetna om betydelsen av personkunskap i bemötandet av äldre. Anhöriga upplever att de ger en mer per­sonlig vård än den som ges i offentlig regi. Denna inställning beror på att anhöriga har en överlägsen kunskap beträf­fande den individuella vården. Den of­fentliga vården erkänner inte alltid vär­det av en sådan kompetens. I artikeln beskrivs modeller för samverkan mellan personal och anhöriga så att anhörigas expertkunskap kan värderas likaväl som personalens.

Författarbiografier

Ulla Lundh

Ulla Lundh är lektor vid Hälsouniver­sitetet, Institutionen för Vård och Omsorg, Campus Norrköping och Mike Nolan Pro­fessor of Gerontological Nursing, Sheffi­eld University, UK.

Materialet i denna artikel bygger på en studie för Socialstyrelsens 2001. Rap­porten Närståendes vård av äldre - An­hörigas och professionellas perspektiv.

Mike Nolan

Mike Nolan Pro­fessor of Gerontological Nursing, Sheffi­eld University, UK.

Downloads

Publicerad

2002-04-01

Referera så här

Lundh, U., & Nolan, M. (2002). Anhörigas expertkunskap som utgångspunkt för samverkan och individuellt stöd. Socialmedicinsk Tidskrift, 79(2), 131–138. Hämtad från https://publicera.kb.se/smt/article/view/28915

Nummer

Sektion

Tema: Anhörigas roll i äldrepolitiken