Mot en ny folkhälsopolitik

Författare

  • Gunnar Ågren

Abstract

Den centrala uppgiften för Statens folkhälsoinstitut (FHI) är att bidra till en bättre folkhälsa. I instruktionen föreskrivs att "verksamheten skall stå på vetenskaplig grund". I arbetet med att främja hälsa och förebygga sjukdomar och skador skall FHI särskilt uppmärksamma de grupper som är utsatta för de största hälsoriskerna. Med siktet inställt på dessa mål har FHI fr.o.m. 1 juli 2001 tre huvuduppgifter:

  1. Att fungera som nationellt kunskapscentrum när det gäller folkhälsa.
  2. Att följa upp och samordna uppföljningen av den nationella folkhälsopolitiken.
  3. Att stå för övergripande tillsyn på alkohol-, tobaks och narkotikaområdet.

Utöver dessa tre huvuduppgifter får FHI olika regeringsuppdrag som kräver special­insatser. "Sätt Sverige i rörelse 2001" och "Att utarbeta ett handlingsprogram mot spel­beroende" är exempel på sådana uppdrag. Dessa uppdrag är i regel tidsbegränsade med undantag för uppdraget att förebygga hiv/STI.

Före den 1 juli 2001, då institutet fick en ny inriktning och bytte namn till Statens folkhälsoinstitut, var arbetet organiserat i programform med utgångspunkt i olika hälsoprob­lem och sjukdomsgrupper. I samband med ombildningen ändrades organisationen för att bättre svara upp mot FHl:s nya uppgifter. Den nya organisationen grundas på en linje­organisation för fasta och löpande uppgifter, kompletterad med en flexibel projektorganisation.

Utöver en förstärkt verksledning och särskilda enheter för ekonomi respektive personal och administration består FHI av följande fyra avdelningar:

  • Forskningsavdelningen
  • Avdelningen för samhällsstruktur och samverkan
  • Avdelningen för levnadsvanor och tillsyn
  • lnformationsavdelningen

För mer information besök FHl:s hemsida www.fhi.se

Författarbiografi

Gunnar Ågren

Gunnar Ågren är generaldirektör för det nya Statliga folkhälsoinstitutet.

Downloads

Publicerad

2002-04-01

Referera så här

Ågren, G. (2002). Mot en ny folkhälsopolitik. Socialmedicinsk Tidskrift, 79(2), 182–190. Hämtad från https://publicera.kb.se/smt/article/view/28957

Nummer

Sektion

Tema: Anhörigas roll i äldrepolitiken