Långtidsuppföljning av psykiskt funktionshindrade i Jönköping

Författare

  • Hans Arvidsson
  • Per Bülow

Abstract

FoU-enheten vid Psykiatriska kliniken i Jönköping är under uppbyggnad. Huvudinriktningen är uppföljning och forskning inom kliniken. Områden som prioriteras är uppföljning av lång­tidssjuka, suicid inom sluten psykiatrisk vård och nyinsjuknade i psykossjukdom. Fyra personer är engagerade i FoU-enheten men samtliga har samtidigt andra kliniska och administrativa arbetsuppgifter.

I föreliggande artikel presenterar författarna två undersökningar som följt upp psykiskt långtidssjuka i Jönköping under en period som karakteriserats av kraftigt reducerade vård­platser och ett delat ansvar för kommun och landsting att sörja för psykiskt långtidssjukas vård, stöd och service. Resultaten pekar på vissa positiva trender som att institutionsvården minskat, behov av psykiatriska insatser har tillgodosetts i större omfattning samt att krimina­liteten minskat. Negativa trender var att sysselsättning inte ökat i större omfattning och att patienterna hade svårt att etablera sociala kontakter utanför möten med vårdens professio­nella.

Författarbiografier

Hans Arvidsson

Hans Arvidsson är verksamhetschef och Per Bulow vårdutvecklare vid Psykiatriska klini­ken, Länssjukhuset Ryhov, Jönköping.

Per Bülow

Hans Arvidsson är verksamhetschef och Per Bülow vårdutvecklare vid Psykiatriska klini­ken, Länssjukhuset Ryhov, Jönköping.

Downloads

Publicerad

2002-08-01

Referera så här

Arvidsson, H., & Bülow, P. (2002). Långtidsuppföljning av psykiskt funktionshindrade i Jönköping. Socialmedicinsk Tidskrift, 79(4), 335–341. Hämtad från https://publicera.kb.se/smt/article/view/29839

Nummer

Sektion

Tema: Psykiatrisk FoU