Besöksfrekvenser för unga och äldre efter införandet av avgiftsfrihet för patienter yngre än 20 år

Författare

  • Bo Jordin
  • Göran Engholm

Abstract

Landstingen införde 1998 avgiftsfrihet för patienter yngre än 20 år. En fråga, som då diskute­rades, var huruvida en väntad ökning av ungas läkarbesök skulle kunna leda till sämre till­gänglighet för de äldre. Artikeln redovisar frekvenser av besök under 1996-1999 vid ett urval av mottagningar/betjäningsområden. Vid samtliga studerade mottagningar är besöksvolymerna för de unga 15-20 procent högre efter borttagande patientavgifter än under de närmast före­gående två åren. Också för de äldre - 20 år eller äldre - är besöksvolymerna högre under 1998. I relativa tal är ökningen mindre, ca 3-5 procent men i absoluta tal av samma storleks­ ordning som för de yngre.
Nämnda mönster föreligger i såväl primärvården som i den specialiserade öppna vården. Några skillnader tycks inte finnas mellan tätort och landsbygd. Det förhållandet att den totala besöksvolymen ökat 1998 jämfört med tidigare antyder att andra faktorer än patientavgifte­rna har betydelse för sökbenägenheten.

Författarbiografier

Bo Jordin

Bo Jordin är primärvårdsråd på Socialstyrelsen och Göran Engholm på statistiker på Soci­alstyrelsen.

Göran Engholm

Bo Jordin är primärvårdsråd på Socialstyrelsen och Göran Engholm på statistiker på Soci­alstyrelsen.

Downloads

Publicerad

2001-02-01

Referera så här

Jordin, B., & Engholm, G. (2001). Besöksfrekvenser för unga och äldre efter införandet av avgiftsfrihet för patienter yngre än 20 år. Socialmedicinsk Tidskrift, 78(1), 85–90. Hämtad från https://publicera.kb.se/smt/article/view/30652

Nummer

Sektion

Forskning och teori