Angelmans syndrom i Sverige - vård och omhändertagande ur föräldrarnas perspektiv

Författare

  • Mårten Kyllerman
  • Anna Söderholm

Abstract

Angelmans syndrom beskrevs 1965 men förblev länge okänt. Det är en genetiskt orsakad, mycket sammansatt utveck­lings- och beteendestörning, som drab­bar omkring 1:12 000 barn och ungdo­mar. Livslängden är sannolikt i det när­maste normal. Det diagnostiska "mörker­talet" bland vuxna utvecklingsstörda är stort. Kombinationerna av svår utveck­lingsstörning, balansrubbning, epilepsi, begränsad expressiv talförmåga med re­lativt god impressiv språkförståelse, oral­ motorisk störning, hyperaktivitet, sömn­rubbning, beteendemässiga fixationer och ofta autistiska drag, ställer tillsammans höga krav på omgivningen. Angelmans syndrom är en klinisk diagnos, som nu i c:a 75% kan bekräftas med kromosom­ och DNA-analyser. För att göra nytta för familjerna krävs en noggrann analys av varje individ i ett tvärprofessionellt, väl samarbetet team, uppföljt med individu­aliserade och som regel omfattande och mångfasetterade insatser.

Författarbiografier

Mårten Kyllerman

Mårten Kyllerman är docent och barn­neurolog och Anna Söderholm special­sjuksköterska och samordnare vid Drott­ning Silvias Barn och Ungdomssjukhus i Göteborg.

Anna Söderholm

Mårten Kyllerman är docent och barn­neurolog och Anna Söderholm special­sjuksköterska och samordnare vid Drott­ning Silvias Barn och Ungdomssjukhus i Göteborg.

Downloads

Publicerad

2001-04-01

Referera så här

Kyllerman, M., & Söderholm, A. (2001). Angelmans syndrom i Sverige - vård och omhändertagande ur föräldrarnas perspektiv. Socialmedicinsk Tidskrift, 78(2), 143–148. Hämtad från https://publicera.kb.se/smt/article/view/31015

Nummer

Sektion

Tema: Små och mindre kända handikappgrupper