Olik eller ojämlik hälsa

Författare

  • Urban Janlert

Abstract

Vad lägger vi in i begreppet "ojämlik hälsa"? Utifrån de engelska termerna inequality och inequity kan ojämlikhet definieras som orättvis olikhet. I artikeln diskuteras ett par skilda uppfattningar om vad som är rättvisa i hälsosammanhang och vilka olikheter som brukar betraktas som ojämlika. Vanligen analyseras ojäm­likheten mellan olika grupper (t.ex. social­grupper), men det är också möjligt att stu­dera ojämlikheten som ett individuellt fe­nomen, t.ex. i form av ojämlik fördelning av hälsan i hela befolkningen. Strategier för att hantera ojämlikheten kan röra både orsaker, ohälsan och konsekvenser av ohälsa. I artikeln berörs också motsätt­ningen mellan frihet och jämlikhet. Kan vi skapa jämlik hälsa utan att vara auktori­tära?

Författarbiografi

Urban Janlert

Urban Janlert är socialmedicinare verk­sam vid samhällsmedicin, Västerbottens läns landsting och vid institutionen för folkhälsa och klinisk medicin, Umeå uni­versitet.

Downloads

Publicerad

2001-06-01

Referera så här

Janlert , U. (2001). Olik eller ojämlik hälsa. Socialmedicinsk Tidskrift, 78(3), 197–201. Hämtad från https://publicera.kb.se/smt/article/view/31672

Nummer

Sektion

Tema: Ojämlikhet i hälsa